torsdag 27 augusti 2015

Så fort vi tror vi förstår är vi helt fel ute!

Idag är #känslouppropets "känsla" ledsen.


Min dotter har just börjat förskoleklass. Hon började fritids två veckor före skolstart och det har gått fantastiskt bra och vi har fått hem ett trött men otroligt glatt barn på kvällarna. Det kändes som att det var dags för henne att gå vidare från den lilla förskolegruppen (som vi varit/är extremt nöjda med) och kliva in i skolkorridorerna. Hon har lärt känna nya barn, lärt sig gå armgång och blivit stimulerad på olika tänkbara sätt. Hurra!


Igår när jag kom hem från jobbet möttes jag av ett väldigt ledset barn som låg utslagen i soffan. Jag kröp ihop bredvid henne och strök henne över ryggen och hon började gråta. - Är du ledsen?
Jag tror inte att mitt barn visat det i skolan. Jag tror inte att någon där hade märkt. När pappan hämtade barnet var hon på strålande humör och personalen sa att dagen varit bra.


Hemma i soffan orkade hon inte vara glad längre. Hon var jätteledsen. Jag kommer nog aldrig få reda på exakt vad det var som gjorde henne ledsen. Alla var snälla. Inget dåligt hände. Men hon var trött och hon var ledsen. Och hon vill absolut inte uppleva samma sak igen - en temadag på skolan. Och nästa dag var det temadag igen, det visste hon. - Det var så jobbigt!


Vi lät henne vara ledsen. Vi klappade, vi mös ihop oss i soffan och snart var det lättare att prata om det. Jag fick lite fler ledtrådar till vad hon tycker är jobbigt men jag kan aldrig helt förstå. Men jag kan förstå känslan av att det är jobbigt och av att vara ledsen. Vi tillåter känslan att finnas och den lättar.


Vi kan heller aldrig förstå helt. Vi kan aldrig veta vad en annan människa upplever, känner och tänker. Vi kan tro oss förstå. Vi kan känna igen känslor i oss själva men vi kan aldrig förstå. När vi tror att vi förstår, då slutar vi att vara nyfikna och då kommer vi längre ifrån varandra och längre ifrån "sanningen". 







onsdag 26 augusti 2015

Spädbarns rätt till sina känslor

Det var inte så många årtionden sen vi opererade små barn utan bedövning för att vi inte trodde att de kände smärta. 

Det låter ju helt galet!

Idag lämnas spädbarn själva, gråtandes för att vi tror att det är bra att lära dem. De ska lära sig att trösta sig själva och inte lära sig att en inte kan få direkt tillfredsställelse. En del säger att de lär sig bli självständiga. 

Det låter ju helt galet! 

Ett spädbarn är fullt av instinkter. Överlevnadsinstinkter! Hon kan inte tänka rationellt eller förstå förlopp. Hon känner! Hon klarar sig inte utan minst en person att knyta an till och som står för den basala omvårdnaden. Ett spädbarn behöver omedelbar tillfredsställelse för att bli trygg. Hon behöver få sina behov tillfredsställda omedelbart och sina känslor tagna på allvar. Hon behöver bli sedd, tröstad och gosad med. Så skapas trygga barn som växer upp och blir självständiga och har en sund tillit till sig själv och vuxna.

Det här handlar om anknytningsteori och du kan läsa en sammanfattning av det här. http://lattattlara.com/utvecklingspsykologi/bowlbys-anknytningsteori/


Jag kommer dela mer på ämnet spädbarns rätt till sina känslor som en del av #känslouppropet 

Jag kommer bland annat dela med mig av vad som funkat för oss i vår familj. Vad kan funka för dig?

Föräldraskap som har utgångspunkt ur anknytningsteorin kallas på engelska attachment parenting och brukar på svenska kallas nära föräldraskap. Lyhört föräldraskap tycker jag också är ett bra ord. 

Slowfamiljen säger som vanligt att en ska utgå från det som fungerar förr "oss som familj" och det vet vi först när vi stannat upp och känt efter. 



måndag 24 augusti 2015

Känslouppropet!

Kännslouppropet har kommit till för att skapa debatt kring barns rätt till alla sina känslor. Känslouppropets hemsida kan du hitta här.


Vi är en bunt människor som kommer blogga, twittra, instagramma och facebooka på hashtaggen #känslouppropet under veckan. Alla fina bloggar kan du hitta under länken ovan.



När jag fick förfrågan om att vara med kändes det självklart att tacka ja. Detta är inte bara något som jag intresserar mig för privat (vilket du kan läsa en del om under gategorin Att leva slow, här på bloggen) utan också det jag dagligen jobbar med som skolkurator i grundskolan.




Känslor! Denna vägvisare, kompass och barometer. Känslorna guidar oss.



I kurativa enskilda samtal är givetvis känslor en viktig del men jag fokuserar också mycket på känslor när jag arbetar förebyggande eller åtgärdande med hela klasser. Det är grunden för vårt fortsatta arbete.

Under veckan kommer jag att dela med mig av lite tankar om och hur jag arbetar med känslor i skolan. Jag ska också vara mycket mer privat och bjuda på hur urusel jag är på att hantera gnäll från mina barn och kanske hur jag tycker att jag borde göra. Jag vill också skriva om spädbarns känsloliv, olika metoder och nära föräldraskap som ett svar på detta. Dessutom vill jag slå ett slag för vikten av att vi vuxna föregår med gott exempel vad gäller både känsloreglering och att visa våra känslor.




Jag hoppas att ni hänger med mig och de andra under veckan!

torsdag 20 augusti 2015

Reseplaner så här långt

Som jag skrivit om tidigare kommer vi åka i vägen på en 13 veckor långa resa över vintern. Det ska bli riktigt roligt och vi ser verkligen fram emot det. Tanken på den här extra sommaren höll modet uppe under semestern som regnade bort, måste jag säga.

Jag som är extremt känslig för att bli utan D-vitamindosen som sommaren erbjuder, har känt att jag också kunnat pusta ut lite med vetskap om att våren inte behöver bli förfärlig bara på grund av brist på sol under den svenska sommaren. 

Resan har börjat ta form. Hittills vet vi att vi landar i Ho Chi Minh-staden (HCMC förkortat eller mer känt som Saigon som amerikanerna under kriget kallade staden. Saigon är dock en stadsdel och inte namnet på hela staden). Där kommer vi stanna 3 nätter på ett enkelt hotell.

Vi åker sedan vidare till Mui Ne vid kusten för att fira nyår och njuta av fem dagar med sol, bad och kanske åka pulka på de röda sanddynorna? Eller testa kitesurfing, som är stort där.

Vi förväntar oss inte lika fin strand som den på bilden som är tagen på Phu quoc 2010 men några avkopplande dagar.

Sedan vet vi inte vad vi ska göra förrän vi 9:e januari kommer flyga till Siem Reap i Kambodja. Där har vi bokat hotell i fem dagar. Vi bor där för ca 240kr/natt i ett familjerum med AC och tillgång till pool. Kanske stannar vi längre för det finns mycket vi vill göra där. Jag vill naturligtvis besöka Ankor Wat som finns med på UNESCOs världsarvslista.
Maken är inte lika intresserad och heller verkar det kanske inte vara något barnen uppskattar någon längre tid men det får vi lösa. Men det finns mer än tempel! Det finns Prek Tal bird sanctuary, Angkor butterfly center och andra spännande djurupplevelser. Vi vill också bo i homestay på landet där du helt enkelt får bo hemma hos en familj, vilket är ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land. Jag har också sett att det finns möjlighet att besöka skolor, om de inte har lov då. Det finns flytande byar att besöka, god mat som ska ätas, museum som ska besökas och kultur att uppleva. Och då vi gör detta med barn får det ta tid!

Hur fortsättningen blir vet vi inte. Vi vill ta oss vidare ner till södra Kambodja för lite mer strandliv på någon av de halvöde öarna och gärna ett besök till Chi Pat och deras community-based ecoturism center. Vidare kanske vi hinner en tur till östra delarna av landet för att besöka både elefanter och sötvattensdelfiner i det vilda. 

Har du varit i dessa krokar och har tips, får du gärna höra av dig!

I slutet av mars bär det sedan av till Koh Lanta där barnen, i fyra veckor, ska gå på förskola respektive förskoleklass. Sedan L gick på barngruppen där 2013 har hon inte slutat prata om detta och att hon verkligen vill tillbaka. Det är också så att när jag hämtade henne på Svenska skolan sista dagen sa hennes fröken till mig - Kom tillbaka när M är 3 år och ha båda barnen här så får ni några timmar vuxentid varje vardag och kommer sen att hämta barnen fulla med energi för dem. 
Och det lät ju för bra för att vara sant, för sån tid har vi ju inte haft på 6 år! Den tanken grodde och nu har de plats där.

Mer planering kommer. Vi har aldrig rest under högsäsong förut men inser att det är viktigare att boka i förväg nu då hotell vi tittat på för några månader sedan redan är fullbokade. Det är nytt för oss att behöva boka på det här sättet i förväg och jag tror inte att vi kommer göra det helt men i alla fall lite mer än tidigare. Det är ju en sak om det bara var vi vuxna men med barnen blir det allt för tufft att landa någonstans utan boende. 


onsdag 19 augusti 2015

Matsedel vecka 34

Jag är hemma och väntar på att magsjuka ska bryta ut så det känns nästan hälsovådligt att ens skriva om mat just nu. Men ni bör inte bli smittade genom skärmen.
(Jag hoppas att det inte bryter ut men det känns som det gjorde några timmar innan jag blev sjuk i vintras, för första gången i mitt liv, så jag vågade inte stanna på jobbet utan åkte hem).

Här kommer i alla fall veckan matsedel:

Måndag: Massor av tomatsås, sallad, oliver, bönor och pasta.

Tisdag: Matlag. Lasagne med taggsvamp, tomatsås (från måndagen) och keso.

Onsdag: Grönsaksröra och ris. Jag steker på alla sorters grönsaker vi har hemma, häller på lite vin, kryddar och låter det gotta ihop sig riktigt ordentligt tills det blir nästan en sås. Vi serverar ris till.

Torsdag: Asiatisk fiskpanna https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/a/asiatisk-fiskpanna-med-tomater-och-sockeraertor/

Fredag: Hemmagjord pizza. Botten bakad med rågsurdeg och tomatsås från måndagen ovanpå. Ost och oliver och kanske långstekt lök på.

Lördag: Då ska jag och maken springa ett seedningslopp till Göteborgsvarvet och sedan lyxa till det med en pasta quattro formaggio och ett glas rött vin. https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/pasta-quattro-formaggi/

Söndag: Bovetepannkakor i skogen till lunch och kvällens middag är ännu inte bestämt.

Pastan. Bild från coop.se 

onsdag 12 augusti 2015

Veckomatsedel v 33

Måndag: lasagne med taggsvamp och den färdiga tomatsåsen från förra veckan. 

Tisdag: matlag hos grannen. 

Onsdag: indisk grönsaksgryta. 

Torsdag: kikärtscurry med ris

Fredag: grönsaker i tortillabröd 

Lördag: kantarellpytt. 

Denna vecka gick handlingen på drygt 800kr. Sen får vi lägga till den grönsakskasse vi köper direkt på kravgården för ca 220kr/vecka.

tisdag 4 augusti 2015

Veckomatsedel vecka 32


Här kommer första veckans matsedel



Vi handlade på söndagar därför börjat matsedeln på söndag kväll.



Söndag: Pytt med kantareller, potatis, lök och morot. Knäckemacka med ost till. Sallad. Recept från boken Kärlek, oliver och Timjan. Otroligt gott! http://www.adlibris.com/se/bok/karlek-oliver-och-timjan-mat-for-valbefinnande-9789100101022



Måndag: Stora lass tomatsås (fryser in tomatsås till senare middagar) och pasta. Sallad.



Tisdag: Grönsakssoppa med risoni, typ en minestronesoppa. (matlag) Jag brukar utgå från receptet i Mina fastrars mat. http://www.bokus.com/bok/9789174240894/mina-fastrars-mat-menyer-fran-maddaloni/



Onsdag: Pannkakor med vitabönor och hemgjord lättsockrad blåbärssylt. Recept på sidan 33 http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=jdm0dg5d&gInitPage=1



Torsdag: Grönsaksröra med kokt potatis till. Alla grönsaker vi har får koka ihop till en röra med mycket färska tomater, kryddor och rött vin. Extra potatis.



Fredag: Fisk med vitvinssås och potatis. Stor sallad.



Lördag: Lunch blir äggmackor i skogen.

              Middag blir färsk pasta med kantarellsås av grädde, parmesan och färsk spenat.



Söndag: Lunchen behöver vara snabb så det blir falafel i pitabröd med grönsaker och en youghurtsås.

              Middag blir gnocchi gjord av potatisen från torsdagen i en tomatsås från måndagen.



Det råkade bli mycket pasta denna vecka. Dottern älskar pasta... vi vuxna äter mycket sallad och lite pasta.



Veckans handling gick på strax under 1000 sek trots blöjor, så det är vi riktigt nöjda med!

Vi kommer dock behöva komplettera lite då vi får gäster under helgen.



I går anmälde jag mig till att prenumerera på en grönsakskasse från en Krav-gård nära vår sommarstuga. Det ska bli kul att se vad vi får där! 6 kassar under 7 veckor fulla med det som är moget på gården just då för 1350kr. Vi hoppas att det är värt det.

måndag 3 augusti 2015

Få ner matkostnaden

Ibland läser jag att det inte är så mycket dyrare att äta ekologiskt än besprutad mat för att en oftast äter färre färdiga produkter, mindre godis och annat "skräp". Det här stämmer inte för oss. Vi handlar för runt 2000kr per vecka och har en månadskostnad på över 10 000kr (då ingår förbrukningsvaror). 

Det här är ju lite galet kan en tycka men vi anser att det är av största vikt att äta ekologiskt. Det är också så att när du väl börjat finns det ingen återvändo. Det går inte att gå tillbaka! Vi konstaterar att det är inte den ekologiska maten som är dyr utan den andra som är för billig (och det blir dagens läxa att lista varför den Kan vara så billig). Jag kan tillägga att vi inte äter kött. 

Men nu är det så här att vi ska ju ut och resa igen i vinter och det skulle sitta fint att kunna spara några kronor och inte äta upp hela lönen. Det har gjort att vi bestämt oss för att försöka hålla matkontot nere under hösten. En liten utmaning!

Vi har sparat kvitton ett tag för att kunna gå igenom och se vad det är som drar iväg mest. En inte så vild gissning är att det är "det lilla extra" som påfallande ofta är olika former av ost. Sen har vi soltorkade tomater och massa dyra nötter och frön. Quornprodukter till exempel kommer vi också försöka undvika. Den ekologiska ölen är ju också dyr...

Jag tänker att jag lägga ut vår veckomatsedel varje vecka så kanske någon blir inspirerad. För hu vad jobbigt det kan vara att hitta på mat ibland. 

Om du gör veckomatsedel själv får du gärna lägga ut din så jag får inspireras av den!

Nu är det lätt att få det lilla extra helt gratis