torsdag 31 december 2015

Läkarbesök i Mui Ne

Jag tyckte verkligen att det kändes som jag var på bättringsvägen men igår eftermiddag fick jag ont i örat också. Natten blev hemsk då jag fick otroligt ont i örat och lite feber. Min önskan var att få rejäl feber som skulle ta hand om det hela så jag ville inte ta värktabletter först. Men efter två timmar av vankande, instagrambläddrande, andas i fyrkant, ge smärtan en fysisk form och kasta den över ett stup och alla andra mindfulnesstekniker jag kom på, grät jag ändå av smärta och gav upp. Jag tog värktabletter och somnade. När jag vaknade var kudden blodig och varig - blä! Men det gjorde i alla fall inte så ont längre.

Okey då! Det får bli ett besök till läkaren. Supersmidigt var det. 


Vi fick komma in direkt. Läkaren hade ju bara behövt titta i örat och gett mig antibiotika men han tog sig tid att ställa tusen frågor och rita förklarande bilder så jag skulle förstå vad som hänt. Jag gillar att han också tänkte på mitt immunförsvar och skrev ut c-vitamin. När kuren är klar ska jag se till att få i mig probiotika också. Ett som är säkert är är att mitt immunförsvar är i botten. 

(Öroninflammation som gått upp i mellanörat och tryckt på så jag fått ett stort hål i trumhinnan. Antagligen har jag haft halsfluss också)

Apoteket låg nära så det var enkelt att gå tid med min långa lista på receptbelagda mediciner. 



Och badförbud...

Det blir inte alltid som en tänkt. Men jag är hellre sjuk här i solen och Mui Ne är ett perfekt ställe att lata sig på. 

Familjen är och badar och jag sitter på altanen utanför vår bungalow på Cocosand hotel. Ikväll väntar skaldjursbuffén med familjen som äger stället. 



Så hoppas jag på att starta det nya året friskare och piggare. 



onsdag 30 december 2015

Tre dagar i Ho Chi Min City

Som inte blev som vi tänkt men under omständigheterna ok. Då jag vaknade första morgonen i staden hade jag en ordentlig bihåleinflammation och feber som kom och gick under dagen. Jag orkade typ ingenting men resten av familjen var ju inte så pigga heller.

Jag och Daniel var i HCMC 2010 med Lovis som då var 8 månader gammal. Vi hann då med att se det mesta vi ville se så vi har inte varit stressade av det. Istället har vi insupit atmosfären och mest tagit små kortare turer i kvarteret vilket kan vara ett äventyr i sig. Vi bor inte i backpackingkvarteren vilket jag är mycket glad över speciellt då det blev som det blev. Vi har fått mycket av Vietnamesiskt vardagsliv bara av att gå ut genom dörren. 

Att vara ute och gå med Malte och Lovis är som att vara ute med kändisar. Folk tittat, pekar, vill fota och ta på.  

Daniel har tagit ut barnen på nån promenad själv varje dag och låtit mig vila. En dag kom Lovis hem och var nyklippt. 


Den bästa maten äts Alltid på en plastpall vid vägen. Det slår aldrig fel! Och personalen skrattade uppskattande när barnen slängde sig över sina kycklingben. 



Jag och Daniel är tillfälliga kycklingätare då det skulle krävas allt för mycket att hitta vegetarisk mat. 



Även under en resa som denna pågår vårt vardagsliv. Lovis har tappat en tand, hon räknar matte och vi leker med plusplus. Malte underhåller sig med tomma vattenflaskor och tycker, precis som när han var ett på förra resan, om att titta på gatulivet. Dock tycker han, förståligt, att det är jobbigt med folk som drar i honom och vi försöker skydda så gått det går. 

Jag mår bättre (men inte bra) och nu åker vi vidare till Mui Ne som är en liten kustby. Ska bli härligt med hav och kunna släppa ut barnen på stranden. 

Vi åker dit i den konstigaste buss vi sett. 



Vi hörs där!




Starten på Slowfamiljens Sydostasien-tur 2015/2016

Vi började i lördags morse (26/12), i ett nollgradigt i Sverige, med att klä på oss massa av våra reskläder i lager för att klara av bussresan till Arlanda. Vi fick skjuts av en otroligt snälloch morgonpigg kollega till busstationen. Bussen var så klart lite sen och några tår hann bli vita men snart var vi på väg!


Efter två minuter på flygbussen frågade Malte - Hur långt är det kvar?
Och i mitt stilla sinne undrade jag hur denna låååånga flygresa skulle gå. Det visade sig att det skulle gå jättebra!

Vi flög från Arlanda till Heathrow och där hade vi några timmar att slå ihjäl. Vi försökte aktivera barnen och äta för att hålla modet uppe. 




Själv har jag dragits med en ordentlig förkylning och medan barnen höll modet uppe sjönk mitt och jag missbrukade nässpray och tog Treo för att överleva. 

Vi bordade vårt flyg som skulle ta oss till Hong Kong. Barnen älskade att de fick egen teveapparat och såg Minionerna som passade bra trots att det inte fanns film på svenska. Efter film och en rätt god flygplansmiddag somnade barnen. 

Min natt blev rätt hemsk men till slut var vi framme för en transfer till Ho Chi Minh-staden. Vårt flyg blev en timme försenat men barnen var fantastiska. Vi skulle köpa nudelsoppa och vårt bankkort funkade inte vilket oroade oss rätt mycket men vi hade ju ett extra kort med så vi fick vår mat. 



Till slut var vi i Vietnam och lokal tid var det dags att sova. Vi fick tag i en taxi, barnen beundrade de vackra lamporna och slocknade. Slutligen kom vi till vårt enkla hotell, duschade och slocknade vid 23:30 och sov till 09:30 dagen efter och missade frukosten på hotellet. 


måndag 21 december 2015

Vilka månader det blev - november och december!
Att flytta är ju inte nån lätt match i sig. Samtidigt har vi alla varit sjuka i omgångar med feber, bihåleinflammation, halsfluss, förkylningsastma och vanliga förkylningar. Så närmar sig julen och snart ska vi iväg på vår 13 veckor långa semester till Sydostasien. Och så var det jobb på det. Hämta/lämna barn, luciatåg med mera. 

Det har varit häktisk, jobbigt, stressigt och samtidigt njuter vi ju av att vi fått Vårt hus och vi har överlevt med vetskapen att vi får semester snart. 

Vi bestämde oss tidigt för att inte ha några krav på oss att bli färdiga med något före resan. Så jag har haft tid att ändå njuta av julförberedelserna. 




onsdag 25 november 2015

Årets julklapp

Förra året fick jag ett jättefint armband i julklapp från min make. Jag har använt det jättemycket och nu är det vackert slitet.

I går öppnade konstnären/hantverkaren Stina Glaas sin nya webshop och har 20% rabatt som öppningserbjudande. 




För bra för att jag inte ska tipsa om det. 

Jag vet att det tog lite tid för min man att komma på vad det skulle stå på armbandet men tillslut valde han en låttext: "kärlek och revolt, det som gör folk till folk". Jag blir glad varje gång jag ser det och bär med mig det som ett viktigt kom-ihåg om det viktiga i livet. 






onsdag 11 november 2015

Bröd med bönor, linser eller ärtor

Vilket fantastiska bröd! Detta recept kan jag verkligen rekommendera.
http://www.ica.se/recept/baka-brod-med-baljvaxter-400238/

Brödet nedan är bakat med gröna linser mixade i degspadet. Andra gången jag testade mixade jag svarta bönor och mungbönor. Då hade jag även i kvarlämnad havregrynsgröt från morgonen samt grovt rågmjöl för att göra de "nyttigare". Både gångerna blev det mycket lyckat, gott och barnen gillar det! Perfekt sätt att "lura i" barnen baljväxter!




måndag 26 oktober 2015

E-visum till Kambodja och annat reseplanerande

Mitt i reseplanerandet kom det här med att köpa hus och sälja lägenhet som tar tid men i går kväll slog vi oss ner vid datorn och ansökte om visum till Kambodja. Dit behöver du visum för att ihuvudtaget komma in. Kambodja erbjuder e-visum som du ansöker om via nätet vilket är otroligt smidigt istället för att behöva fylla i papper och skicka iväg sitt pass vilket är lite läskigt!

Vi upptäckte dock att, även med visum får vi inte mer än 30 dagar i Kambodja. Det betyder att det blir längre tid i Thailand.

När vi ändå var igång vid datorn beställde vi sådant som vi vill ha med från Sverige. 
Solskyddsfaktor eko, naturell
Åksjukearmband
MyggA

Nu ska vi ansöka om visum för att stanna längre än 30 dagar i Thailand, ordna med tågbiljetter i Vietnam, boka flyg från Kambodja, vaccinera oss och lite annat samt det där med att ordna lägenhet för visning, flytta, tapetsera...


lördag 24 oktober 2015

Barnrummet

Sommaren före lillebror fyllde ett år så bytte vi föräldrar rum och tog det mindre sovrummet och inredde det större till barnen. Jag kom mig aldrig för att ta några bilder och visa då men nu när vår lägenhet ligger ute till försäljning kan jag ju visa mäklar-bilderna.

Vår lägenhet har högt i tak så det finns gott om utrymme för våningssängen. 
Garderoberna från IKEA sväljer hur mycket som helst och har lådor som går att dra ut helt. Vad det förenklar våra liv!
Längs ena väggen står bokhyllor som jag satte fast en tunn gardinstång på och sydde draperi av det fina elefanttyget från Åhlens.
Utklädningskläderna hänger på hatthyllan som är original från 1955.



onsdag 21 oktober 2015

Jag behöver inte välja? Det är inget fel på mig.

Jag har så många olika intressen. Jag går från den ena saken till den andra. Jag har flera böcker på gång samtidigt och skulle dö själsdöden av att ha ett jobb som inte var varierat. När jag lärt mig sticka sockor gör jag något annat. När jag lärt mig sy i dragkedja vill jag virka. Jag har en aldrig sinande önskan om att utbilda mig inom olika områden. Idag så jag en katalog för helg- och sommarkurser på en folkhögskola och jag ville gå 6 stycken av dem! Jag har ett företag och har kan komma på fler saker jag skulle vilja göra.


Jag tänker dock ofta att jag borde specialisera mig. Att jag inte borde vilja vidare. Att jag borde vara på ett annat sätt. Att jag borde bli riktigt bra på något istället för okey på flera saker. Att jag vid 33 års ålder borde veta vad jag vill bli när jag blir stor.


Då kan det vara så otroligt skönt att läsa att det kanske faktiskt är okey att vara så här. Att det kanske inte är så att det är fel på mig och att jag borde ändra mig utan att jag istället kanske kan ta till vara på mitt sätt att vara.


Jag läste först om "scanner-personligheten" på en blogg som jag nu inte hittar igen. Vid en snabb googling hittar jag dock den här artikeln som förklarar det rätt bra. http://mabra.com/ar-du-en-scanner-allt-om-nya-karaktaren/ (även om "ny karaktär" låter helt sjukt. Möjligtvis en ny benämning)


Idag ramlade jag över det här TED-talket (som omöjligt vill inbäddas som klipp)
http://youtu.be/QJORi5VO1F8 av Emelie med bloggen http://puttylike.com/


Och det var så roligt att höra!


Jag mår inte dåligt av att vara på det här sättet. Jag är inte en "rastlös själ". Jag är för det mesta tacksam och nöjd över hur saker är. Det jag mår dåligt över är tanken om att jag borde vara på ett annat sätt eftersom det är specialiserade vi förväntas vara. Emelie i TED-talket säger att när vi får frågan om vad vi ska bli när vi är stora vid 5 års ålder är det okey att, som min dotter, säga att hon ska bli cirkusartist, jobba på flygplats och vara äventyrare. Men att jag som 33-åring säger att jag vill jobba som skolkurator, förlossningsprofylaxinstruktör, grupphandledare och sälja min egentillverkade hudkräm och leva på självhushållning då verkar jag lite knäpp.


Men så ska jag inte tänka längre!

tisdag 20 oktober 2015

Vårt hus

Vi skulle ju inte ha hus. Men vi skulle inte ha fler än ett barn heller. Och precis som med barn-grejen så går det fort när vi väl bestämt oss. De största gemensamma beslut vi tagit, min man och jag, har alla blivit bra, och gått mer på instinkt än rationellt tänkande.

Det här huset då... Det har vi gått förbi i flera år och sagt - om vi mot förmodan någon gång ska bo i hus, så är det Det!
Under våren och sommaren grodde tanken att vi skulle köpa hus eftersom vi mer och mer börjat intressera oss för odling, självhushållning och att vi faktiskt under flera år drömt om höns. 

Så en dag i augusti gick vi förbi huset på väg till blåbären i skogen bredvid och stötte på en kvinna som visar sig vara exfru till mannen som bott i huset och som nu dött. Hon berättar att huset kommer komma ut till försäljning. 

Det gick någon dag och sen sa både jag och maken samtidigt - det huset ska vi ha!

Sen släppte vi det. Det är inte alls läge att köpa hus nu. Vi ska ju ut och resa och det är så mycket annat...

Men när jag en fredag eftermiddag såg att huset var ute till försäljning då tog det en minut så hade vi i tanken flyttat in. Jag och lillebror gick på visning på söndagen. Jag var på banken för att få lånelöfte på måndagen och redan då började budgivningen. På tisdag kväll hade vi en privat visning och på onsdag förmiddag var det en galet intensiv budgivning. Halv 12 var det klart. Huset var vårt! Och samma kväll skrev vi på papprena. 16 november får vi tillträde. 

Det hela gick väldigt fort. Så jag känner mig nästan lite chockad fortfarande. Men det känns också otroligt bra!

Sen var det bara det här med att sälja lägenheten också. Och att flytta. Och ordna med visum till Kambodja och Thailand, boka lite flygbiljetter, tåg med mera. Och så var det jobbet också. 

Det blir en intensiv höst!


torsdag 15 oktober 2015

Virkad kulpåse

Jag tycker att det är kul att göra något till barnen i present. Lillebror önskade sig kulor så jag bestämde mig för att virka en kulpåse.


Botten är virkad av fasta maskor och jag har sedan gjort halvstolpar. Jag har använt restgarner som jag tyckte passade ihop. Jag blev nöjd. 
Jag tvinnade en snodd av tre garner, sådär som jag gjorde när jag var liten. Du tar minst två snören och tvinnar tills de vill dra ihop sig själv. Då viker du garnet på mitten och låter de tvinna ihop sig. Det blev jättebra!

söndag 11 oktober 2015

Födelsedag och husköp

Lillebror fyllde tre år i dag. Hurra hurra!
I går hade vi släkt på kalas i vår stuga. Det var supermysigt (trots att inga kort togs).

I morse vaknade födelsedagsbarnet först av alla så vi kunde inte bjuda frukost på sängen. Men vilken treåring vill ha det?
Han fick presenter, varm choklad och djurkex till frukosten så han blev nöjd. 

Sen återgick han till BRIO- bergodalbanan han fått dagen före. 

Förövrigt har veckan varit galen då vi slog till och köpte ett hus!


Huset vi drömt om - om vi nån gång ska ha ett hus är det det där!- kom ut till försäljning och då var det inte mycket att göra. Visning - banken - budgivning - privat visning - budgivning - skriva på - betala in handpenning. 
16 november är det vårt!



måndag 5 oktober 2015

Nu är hösten här

Meteorologiskt är det tydligen inte höst än. Men jag säger att det är det.


Skogen är full av svamp



I lördags kväll satt jag med en virkning, levande ljus och riktigt gott kraftigt rött vin



Och när vi gick upp såg det ut så här. - mörkret är starkt, sa lillebror. 

Det är höst, säger jag. 



måndag 28 september 2015

Skogen som grund

Det har varit mycket några veckor vilket gjort att vi inte varit i vår stuga och inte kommit ut i skogen.

Äntligen i lördags eftermiddag, efter att jag hållit i profylaxkurs, åkte vi ut till stugan. Vi åt god mat, drack gott vin och kände hur axlarna sjönk ner. Barnen, som brukar få kolla på film efter maten när vi är där, bad inte ens om att få ta fram lilla dvd-spelaren utan började rita istället och kom sen i säng rätt tidigt.


Det var så härligt att vakna där. Vi åt stor-frukost, vilket vi kallar våra helgfrukosten med bröd, pålägg, juice, kokta ägg och äggröra. Vi tog det lugnt. 

Strax efter 9 var vi ändå på väg ut i skogen med korgar och äggmackor i ryggsäcken.




Nästa helg åker vi dit fredag eftermiddag och hem söndag till dotterns klättertränining kl 15:30. Jag längtar!

söndag 20 september 2015

Reseinspiration för barn

Att väcka reseintresset hos våra barn känna viktigt eftersom vi släpar med dem över världen på våra resor. Även om vår devis är att glada föräldrar ger glada barn, det vill säga att om vi föräldrar gör det vi gillar (resa) så är det bra för barnen, så skadar det inte att barnen själva intresserar sig för resor, äventyr och andra kulturer. 

6-åringen fick denna fina bok i födelsedagspresent och hon älskar den!


Här görs nedslag vid karnevalen i Rio, färgfesten Holi i Indien, badande elefanter i Chiang Mai, bad i döda havet och mycket mer. Nu har dottern en lång lista på platser hon vill besöka. Och jag med!

Vi har också uppräckt barnprogrammet Mouk som finns på Netflix. Det är riktigt bra! Två vänner cyklar runt i världen och besöker spännande platser och träffar folk. 



torsdag 17 september 2015

I går berättade en lärare i personalrummet att en elev hade fastnat på en "vad ska bort?"-uppgift där du får fyra alternativ och en sak ska bort. Först gick det bra, sen kom eleven till alternativen
KALLE  ANTON  JOHANNA  JOAKIM
Och eleven förstod inte alls vilken som skulle bort. Eleven räknade bokstäverna och tänkte att lösningen fanns där men det stämde inte heller. Läraren tittade på uppgiften och höll med om att det var en konstig uppgift. Hon försökte sedan hjälpa eleven med "om du tänker på vad de är..?" och eleven såg uppgivet på henne och svarade "människor"!



Barn är så kloka.

Det är så lätt att inte tänka till, att gå på slentrian och där igenom befästa könsroller.

Jag gillar verkligen Pia Lindenbaums böcker men boken "Kenta och barbisarna" fick min dotter att förstå att hon som flicka tydligen förväntades leka med dockor och att pojkarna tydligen inte skulle göra det. För henne var det något nytt. Den genusmedvetna boken råkade i hennes fall bekräfta könsroller.


Det är lätt att det blir fel. Vi kämpar vidare. I det lilla och i det stora. Läraren skulle höra av sig till förlaget om uppgiften i skolboken.

onsdag 16 september 2015

Få till tid och möjlighet att resa med barn

Vår kommande resa börjar närma sig.


I våras kollade vi med våra chefer att det skulle vara okey för oss att åka iväg tre månader under vintern. Bådas chefer var förvånansvärt positiva och tyckte att vi gjorde helt rätt som passade på att åka. Vi skulle dessutom få vikarier vilket känns mycket bra.




Varför vi åker just nu är för att vår dotter börjat förskoleklass och att hon från och med nästa läsår har skolplikt, vilket i alla fall försvårar en långresa av detta slag. Dessutom är det två år sedan vår senaste resa och det börjar ju rycka i res-tarmen!




Så hur får vi då ihop det här? Hur kan vi vara borta så länge?
Vi har sparat många föräldradagar till våra resor. Det har varit ett medvetet val från vår sida att spara så mycket som möjligt på dessa. Trots det har vi varit hemma i nästan två år med varje barn. Det här är en prioritering vi gjort och kunnat göra mycket tack vare att vi bor så billigt som vi gör idag. Vi har också levt "snålt" även om vi aldrig upplevt det så, utan som en prioritering.




I går satte vi oss ned och räknade på hur vi skulle dela upp vår resa mellan semesterdagar, föräldradagar och tjänstledigt. Det visade sig att vi får ihop till ledigheten utan att ta tjänstledigt vilket är väldigt bra både för inkomsten och att behålla vår SGI. (Viktigt att vara medveten om hur ens SGI påverkas). Vi kommer under en period ta ut föräldradagar på var sitt barn.


Möjligheten att ta ut dagar på var sitt barn underlättar mycket för oss. Det är en klok idé att tänka på det när en planerar sin föräldraledighet och hur en tar ut dagarna. Det går att ordna till det rätt bra med lite planering. Efter den här resan är dock alla dagar på äldsta barnet slut medan det kommer finnas kvar lite dagar på lillebror.


Vi insåg igår att det ju inte är någon idé att spara på dagarna. Vi har ju redan sparat på dem för just det här ändamålet! Det är ju lite som med pengar. De har ju inget värde om de inte används till något bra. Inte planerar vi att låta några FL-dagar gå till spillo heller.







torsdag 27 augusti 2015

Så fort vi tror vi förstår är vi helt fel ute!

Idag är #känslouppropets "känsla" ledsen.


Min dotter har just börjat förskoleklass. Hon började fritids två veckor före skolstart och det har gått fantastiskt bra och vi har fått hem ett trött men otroligt glatt barn på kvällarna. Det kändes som att det var dags för henne att gå vidare från den lilla förskolegruppen (som vi varit/är extremt nöjda med) och kliva in i skolkorridorerna. Hon har lärt känna nya barn, lärt sig gå armgång och blivit stimulerad på olika tänkbara sätt. Hurra!


Igår när jag kom hem från jobbet möttes jag av ett väldigt ledset barn som låg utslagen i soffan. Jag kröp ihop bredvid henne och strök henne över ryggen och hon började gråta. - Är du ledsen?
Jag tror inte att mitt barn visat det i skolan. Jag tror inte att någon där hade märkt. När pappan hämtade barnet var hon på strålande humör och personalen sa att dagen varit bra.


Hemma i soffan orkade hon inte vara glad längre. Hon var jätteledsen. Jag kommer nog aldrig få reda på exakt vad det var som gjorde henne ledsen. Alla var snälla. Inget dåligt hände. Men hon var trött och hon var ledsen. Och hon vill absolut inte uppleva samma sak igen - en temadag på skolan. Och nästa dag var det temadag igen, det visste hon. - Det var så jobbigt!


Vi lät henne vara ledsen. Vi klappade, vi mös ihop oss i soffan och snart var det lättare att prata om det. Jag fick lite fler ledtrådar till vad hon tycker är jobbigt men jag kan aldrig helt förstå. Men jag kan förstå känslan av att det är jobbigt och av att vara ledsen. Vi tillåter känslan att finnas och den lättar.


Vi kan heller aldrig förstå helt. Vi kan aldrig veta vad en annan människa upplever, känner och tänker. Vi kan tro oss förstå. Vi kan känna igen känslor i oss själva men vi kan aldrig förstå. När vi tror att vi förstår, då slutar vi att vara nyfikna och då kommer vi längre ifrån varandra och längre ifrån "sanningen". 







onsdag 26 augusti 2015

Spädbarns rätt till sina känslor

Det var inte så många årtionden sen vi opererade små barn utan bedövning för att vi inte trodde att de kände smärta. 

Det låter ju helt galet!

Idag lämnas spädbarn själva, gråtandes för att vi tror att det är bra att lära dem. De ska lära sig att trösta sig själva och inte lära sig att en inte kan få direkt tillfredsställelse. En del säger att de lär sig bli självständiga. 

Det låter ju helt galet! 

Ett spädbarn är fullt av instinkter. Överlevnadsinstinkter! Hon kan inte tänka rationellt eller förstå förlopp. Hon känner! Hon klarar sig inte utan minst en person att knyta an till och som står för den basala omvårdnaden. Ett spädbarn behöver omedelbar tillfredsställelse för att bli trygg. Hon behöver få sina behov tillfredsställda omedelbart och sina känslor tagna på allvar. Hon behöver bli sedd, tröstad och gosad med. Så skapas trygga barn som växer upp och blir självständiga och har en sund tillit till sig själv och vuxna.

Det här handlar om anknytningsteori och du kan läsa en sammanfattning av det här. http://lattattlara.com/utvecklingspsykologi/bowlbys-anknytningsteori/


Jag kommer dela mer på ämnet spädbarns rätt till sina känslor som en del av #känslouppropet 

Jag kommer bland annat dela med mig av vad som funkat för oss i vår familj. Vad kan funka för dig?

Föräldraskap som har utgångspunkt ur anknytningsteorin kallas på engelska attachment parenting och brukar på svenska kallas nära föräldraskap. Lyhört föräldraskap tycker jag också är ett bra ord. 

Slowfamiljen säger som vanligt att en ska utgå från det som fungerar förr "oss som familj" och det vet vi först när vi stannat upp och känt efter. 



måndag 24 augusti 2015

Känslouppropet!

Kännslouppropet har kommit till för att skapa debatt kring barns rätt till alla sina känslor. Känslouppropets hemsida kan du hitta här.


Vi är en bunt människor som kommer blogga, twittra, instagramma och facebooka på hashtaggen #känslouppropet under veckan. Alla fina bloggar kan du hitta under länken ovan.



När jag fick förfrågan om att vara med kändes det självklart att tacka ja. Detta är inte bara något som jag intresserar mig för privat (vilket du kan läsa en del om under gategorin Att leva slow, här på bloggen) utan också det jag dagligen jobbar med som skolkurator i grundskolan.




Känslor! Denna vägvisare, kompass och barometer. Känslorna guidar oss.



I kurativa enskilda samtal är givetvis känslor en viktig del men jag fokuserar också mycket på känslor när jag arbetar förebyggande eller åtgärdande med hela klasser. Det är grunden för vårt fortsatta arbete.

Under veckan kommer jag att dela med mig av lite tankar om och hur jag arbetar med känslor i skolan. Jag ska också vara mycket mer privat och bjuda på hur urusel jag är på att hantera gnäll från mina barn och kanske hur jag tycker att jag borde göra. Jag vill också skriva om spädbarns känsloliv, olika metoder och nära föräldraskap som ett svar på detta. Dessutom vill jag slå ett slag för vikten av att vi vuxna föregår med gott exempel vad gäller både känsloreglering och att visa våra känslor.




Jag hoppas att ni hänger med mig och de andra under veckan!

torsdag 20 augusti 2015

Reseplaner så här långt

Som jag skrivit om tidigare kommer vi åka i vägen på en 13 veckor långa resa över vintern. Det ska bli riktigt roligt och vi ser verkligen fram emot det. Tanken på den här extra sommaren höll modet uppe under semestern som regnade bort, måste jag säga.

Jag som är extremt känslig för att bli utan D-vitamindosen som sommaren erbjuder, har känt att jag också kunnat pusta ut lite med vetskap om att våren inte behöver bli förfärlig bara på grund av brist på sol under den svenska sommaren. 

Resan har börjat ta form. Hittills vet vi att vi landar i Ho Chi Minh-staden (HCMC förkortat eller mer känt som Saigon som amerikanerna under kriget kallade staden. Saigon är dock en stadsdel och inte namnet på hela staden). Där kommer vi stanna 3 nätter på ett enkelt hotell.

Vi åker sedan vidare till Mui Ne vid kusten för att fira nyår och njuta av fem dagar med sol, bad och kanske åka pulka på de röda sanddynorna? Eller testa kitesurfing, som är stort där.

Vi förväntar oss inte lika fin strand som den på bilden som är tagen på Phu quoc 2010 men några avkopplande dagar.

Sedan vet vi inte vad vi ska göra förrän vi 9:e januari kommer flyga till Siem Reap i Kambodja. Där har vi bokat hotell i fem dagar. Vi bor där för ca 240kr/natt i ett familjerum med AC och tillgång till pool. Kanske stannar vi längre för det finns mycket vi vill göra där. Jag vill naturligtvis besöka Ankor Wat som finns med på UNESCOs världsarvslista.
Maken är inte lika intresserad och heller verkar det kanske inte vara något barnen uppskattar någon längre tid men det får vi lösa. Men det finns mer än tempel! Det finns Prek Tal bird sanctuary, Angkor butterfly center och andra spännande djurupplevelser. Vi vill också bo i homestay på landet där du helt enkelt får bo hemma hos en familj, vilket är ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land. Jag har också sett att det finns möjlighet att besöka skolor, om de inte har lov då. Det finns flytande byar att besöka, god mat som ska ätas, museum som ska besökas och kultur att uppleva. Och då vi gör detta med barn får det ta tid!

Hur fortsättningen blir vet vi inte. Vi vill ta oss vidare ner till södra Kambodja för lite mer strandliv på någon av de halvöde öarna och gärna ett besök till Chi Pat och deras community-based ecoturism center. Vidare kanske vi hinner en tur till östra delarna av landet för att besöka både elefanter och sötvattensdelfiner i det vilda. 

Har du varit i dessa krokar och har tips, får du gärna höra av dig!

I slutet av mars bär det sedan av till Koh Lanta där barnen, i fyra veckor, ska gå på förskola respektive förskoleklass. Sedan L gick på barngruppen där 2013 har hon inte slutat prata om detta och att hon verkligen vill tillbaka. Det är också så att när jag hämtade henne på Svenska skolan sista dagen sa hennes fröken till mig - Kom tillbaka när M är 3 år och ha båda barnen här så får ni några timmar vuxentid varje vardag och kommer sen att hämta barnen fulla med energi för dem. 
Och det lät ju för bra för att vara sant, för sån tid har vi ju inte haft på 6 år! Den tanken grodde och nu har de plats där.

Mer planering kommer. Vi har aldrig rest under högsäsong förut men inser att det är viktigare att boka i förväg nu då hotell vi tittat på för några månader sedan redan är fullbokade. Det är nytt för oss att behöva boka på det här sättet i förväg och jag tror inte att vi kommer göra det helt men i alla fall lite mer än tidigare. Det är ju en sak om det bara var vi vuxna men med barnen blir det allt för tufft att landa någonstans utan boende. 


onsdag 19 augusti 2015

Matsedel vecka 34

Jag är hemma och väntar på att magsjuka ska bryta ut så det känns nästan hälsovådligt att ens skriva om mat just nu. Men ni bör inte bli smittade genom skärmen.
(Jag hoppas att det inte bryter ut men det känns som det gjorde några timmar innan jag blev sjuk i vintras, för första gången i mitt liv, så jag vågade inte stanna på jobbet utan åkte hem).

Här kommer i alla fall veckan matsedel:

Måndag: Massor av tomatsås, sallad, oliver, bönor och pasta.

Tisdag: Matlag. Lasagne med taggsvamp, tomatsås (från måndagen) och keso.

Onsdag: Grönsaksröra och ris. Jag steker på alla sorters grönsaker vi har hemma, häller på lite vin, kryddar och låter det gotta ihop sig riktigt ordentligt tills det blir nästan en sås. Vi serverar ris till.

Torsdag: Asiatisk fiskpanna https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/a/asiatisk-fiskpanna-med-tomater-och-sockeraertor/

Fredag: Hemmagjord pizza. Botten bakad med rågsurdeg och tomatsås från måndagen ovanpå. Ost och oliver och kanske långstekt lök på.

Lördag: Då ska jag och maken springa ett seedningslopp till Göteborgsvarvet och sedan lyxa till det med en pasta quattro formaggio och ett glas rött vin. https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/pasta-quattro-formaggi/

Söndag: Bovetepannkakor i skogen till lunch och kvällens middag är ännu inte bestämt.

Pastan. Bild från coop.se 

onsdag 12 augusti 2015

Veckomatsedel v 33

Måndag: lasagne med taggsvamp och den färdiga tomatsåsen från förra veckan. 

Tisdag: matlag hos grannen. 

Onsdag: indisk grönsaksgryta. 

Torsdag: kikärtscurry med ris

Fredag: grönsaker i tortillabröd 

Lördag: kantarellpytt. 

Denna vecka gick handlingen på drygt 800kr. Sen får vi lägga till den grönsakskasse vi köper direkt på kravgården för ca 220kr/vecka.

tisdag 4 augusti 2015

Veckomatsedel vecka 32


Här kommer första veckans matsedel



Vi handlade på söndagar därför börjat matsedeln på söndag kväll.



Söndag: Pytt med kantareller, potatis, lök och morot. Knäckemacka med ost till. Sallad. Recept från boken Kärlek, oliver och Timjan. Otroligt gott! http://www.adlibris.com/se/bok/karlek-oliver-och-timjan-mat-for-valbefinnande-9789100101022



Måndag: Stora lass tomatsås (fryser in tomatsås till senare middagar) och pasta. Sallad.



Tisdag: Grönsakssoppa med risoni, typ en minestronesoppa. (matlag) Jag brukar utgå från receptet i Mina fastrars mat. http://www.bokus.com/bok/9789174240894/mina-fastrars-mat-menyer-fran-maddaloni/



Onsdag: Pannkakor med vitabönor och hemgjord lättsockrad blåbärssylt. Recept på sidan 33 http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=jdm0dg5d&gInitPage=1



Torsdag: Grönsaksröra med kokt potatis till. Alla grönsaker vi har får koka ihop till en röra med mycket färska tomater, kryddor och rött vin. Extra potatis.



Fredag: Fisk med vitvinssås och potatis. Stor sallad.



Lördag: Lunch blir äggmackor i skogen.

              Middag blir färsk pasta med kantarellsås av grädde, parmesan och färsk spenat.



Söndag: Lunchen behöver vara snabb så det blir falafel i pitabröd med grönsaker och en youghurtsås.

              Middag blir gnocchi gjord av potatisen från torsdagen i en tomatsås från måndagen.



Det råkade bli mycket pasta denna vecka. Dottern älskar pasta... vi vuxna äter mycket sallad och lite pasta.



Veckans handling gick på strax under 1000 sek trots blöjor, så det är vi riktigt nöjda med!

Vi kommer dock behöva komplettera lite då vi får gäster under helgen.



I går anmälde jag mig till att prenumerera på en grönsakskasse från en Krav-gård nära vår sommarstuga. Det ska bli kul att se vad vi får där! 6 kassar under 7 veckor fulla med det som är moget på gården just då för 1350kr. Vi hoppas att det är värt det.

måndag 3 augusti 2015

Få ner matkostnaden

Ibland läser jag att det inte är så mycket dyrare att äta ekologiskt än besprutad mat för att en oftast äter färre färdiga produkter, mindre godis och annat "skräp". Det här stämmer inte för oss. Vi handlar för runt 2000kr per vecka och har en månadskostnad på över 10 000kr (då ingår förbrukningsvaror). 

Det här är ju lite galet kan en tycka men vi anser att det är av största vikt att äta ekologiskt. Det är också så att när du väl börjat finns det ingen återvändo. Det går inte att gå tillbaka! Vi konstaterar att det är inte den ekologiska maten som är dyr utan den andra som är för billig (och det blir dagens läxa att lista varför den Kan vara så billig). Jag kan tillägga att vi inte äter kött. 

Men nu är det så här att vi ska ju ut och resa igen i vinter och det skulle sitta fint att kunna spara några kronor och inte äta upp hela lönen. Det har gjort att vi bestämt oss för att försöka hålla matkontot nere under hösten. En liten utmaning!

Vi har sparat kvitton ett tag för att kunna gå igenom och se vad det är som drar iväg mest. En inte så vild gissning är att det är "det lilla extra" som påfallande ofta är olika former av ost. Sen har vi soltorkade tomater och massa dyra nötter och frön. Quornprodukter till exempel kommer vi också försöka undvika. Den ekologiska ölen är ju också dyr...

Jag tänker att jag lägga ut vår veckomatsedel varje vecka så kanske någon blir inspirerad. För hu vad jobbigt det kan vara att hitta på mat ibland. 

Om du gör veckomatsedel själv får du gärna lägga ut din så jag får inspireras av den!

Nu är det lätt att få det lilla extra helt gratis




tisdag 28 juli 2015

Förlossningsförberedande kurser

Ett stort intresse jag har är förlossningar! Efter att mitt första barn föddes utbildade jag mig till instruktör i Föda Utan Rädsla (den "nya" profylaxen) och jag har sedan dess träffat massa par inför deras förlossningar - både rädda par och de som velat fördjupa sina kunskaper och förbereda sig. Vilken ynnest!

Nu är tiderna för höstens kurser uppe på hemsidan:
Http://medvindenkoping.se

Kurserna hålla i Enköping men par kommer från Uppsala, Västerås, Sala, Strängnäs, Östhammar, Norberg, Avesta och fler ställen. Det funkar eftersom det är en endagskurs. 


Jag hoppas att fina gravidmagar ändå fått lite sol på sig denna regniga sommar. Jag ser fram emot höstens kurser!

måndag 27 juli 2015

Drömmen om självhushållning

Jag drömmer om att odla min egen mat och att ta hand om höns och slunga honung från min egen bikupa. Jag drömmer om att lönearbeta lite mindre och att istället jobba tillsammans med min familj på vår lilla gård (för den behöver inte vara stor då vi inte vill ha andra djur). 

Tanken på att gå mot ett mer självförsörjande liv handlar om att vårt liv ska bli mer hållbart både för oss som personer och för jorden vi lever på. 

Jag fyllde år förra veckan och de otroligt fina böckerna jag fick speglar mitt uppvaknande. En odlingsdagbok har jag också fått. 

 

Samlaren i mig har kommit fram

Jag trivs i skogen. Jag mår bra där.
Nu är skogen fylld av svamp och blåbär och jag blir lätt manisk. Jag vill fylla hinkar och korgar. Samlaren i mig har vaknat och det är jobbigt att se ett snår fyllt med knubbiga blåbär och behöva gå hem. Barnen behöver lunch eller har tröttnat. Det har inte jag. Jag vill samla, ta hand om och fylla förråden. 
Den nedärvda samlarinstinkten har kommit fram. 
Jag mår gott. Värre manier kan en ådra sig. 

tisdag 7 juli 2015

Fjällvandra med barn

Vi har nu kommit hem från en otrolig fjällvandring som översteg alla våra förväntningar. Givetvis hade det fantastiska vädret lite med saken att göra men det var också så härligt att se barnen förälska sig i fjällen så som vi gjort. Barnen var fantastiska på att gå. Malte bars delvis i mei taien men Lovis gick jättebra. De sov dessutom gott i tältet och vi njöt alla av ostörd tid tillsammans. Jag tror det var det absolut viktigaste med denna lilla resa, att hinna prata utan att avbrytas, att se varandra och leka klart utan något som stör.


Vi hade bokat vandrarhem på söndagen för att kunna åka upp på två dagar men när vi såg väderrapporten som lovade regn, regn, dimma och 7 grader styrde vi snabbt om våra planer. Vi kastade oss iväg på den här vandringen från en dag till en annan och sov på vandrarhemmet på vägen hem istället. Istället för allt utlovat regn fick vi några osannolikt varma och soliga dagar.

Det första tips en får om en googlar "fjällvandring med barn" är att göra det i barnens takt. Och det är så klart ett bra tips. Vi valde att gå upp 1,5 km från Grövelsjöns fjällstation vilket tog oss upp på kalfjället. Där slog vi upp vårt tält och gjorde sedan utflykter från det. Vi valde också att "bara" sova två nätter för att inte utmana ödet. Bättre att få längta tillbaka än att börja ledsna. 



Vi hade med oss ordentligt med mat och massa snacks för att blodsockret skulle vara på topp.

Barnen fick välja var sin pysselbok på affären att ta med sig på vandringen. Det och tuschpennor samt en bok var det enda vi hade med i form av leksaker. Det räckte bra. 

Barnen hade tunna bomullsbyxor och underställströjor mestadels under vandringen. Vi hade givetvis med hela underställ och även regnkläder, soft shelljacka och varmare tröja. De gick i gympaskor och det går alldeles utmärkt när det inte är blött. Vi hade med stövlar till dem men de behövde aldrig användas. Jag hade kängor men de gick sönder på vägen upp på fjället! Så maken fick springa ner på morgonen och hämta mina gympaskor dvs mina underbara barfotaskor från Merell och jag måste säga att det var en fantastisk upplevelse att få vandra i dem istället för klumpiga kängor. Tur att det inte regnade!


Fast det är klart en kan plurra i en av de härliga fjällbäckarna i alla fall.




Om du tänker, det vore trevligt att ta med barnen upp på fjället men det verkar jobbigt och krångligt. Så testa! Ett kanske enklare alternativ än att tälta med barnen är bo på fjällstation med alla bekvämligheter en kan tänka sig. Det gjorde vi när Lovis var knappt två år. Vi tänker också att när barnen blir äldre och kan gå längre kan det vara ett alternativ att gå mellan stugor för att slippa bära på tält och kök. Fast så här i efterhand var det varken krångligt eller jobbigt att sova i tält med barnen utan gick över alla förväntan. Jag gissar att det hade blivit lite mindre härligt med regn, regn, dimma och 7 grader men jag tror att barnen hade uppskattat lite regn också.

Vill du ha mer information och mer detaljerad pack- och matlista så är det bara att fråga. 


tisdag 23 juni 2015

Skydd mot mördarsniglar


Vi har ett stort problem med sniglar på vår tomt. Under midsommarhelgen plockade vi 100-200 st varje morgon och kväll! Tack och lov verkade de vara färre söndag morgon så klart det hjälper att plocka dem. 

Vi behövde dock något som skyddar våra stackars grödor. De har bitit av 5 av 6 solrosor och mumsat i sig det mesta av mangolden. 

Vi odlar mest i odlingslådor och det finns jättedyra metallkanter att köpa till. Vi har också fått tips om koppartejp men det verkar både dyrt och svårt att få tag på. 

Montageband (spikband) finns på biltema. Tips tips!

Så vad gjorde ni på midsommaraftons natt? Vi spikade montageband.