tisdag 7 juli 2015

Fjällvandra med barn

Vi har nu kommit hem från en otrolig fjällvandring som översteg alla våra förväntningar. Givetvis hade det fantastiska vädret lite med saken att göra men det var också så härligt att se barnen förälska sig i fjällen så som vi gjort. Barnen var fantastiska på att gå. Malte bars delvis i mei taien men Lovis gick jättebra. De sov dessutom gott i tältet och vi njöt alla av ostörd tid tillsammans. Jag tror det var det absolut viktigaste med denna lilla resa, att hinna prata utan att avbrytas, att se varandra och leka klart utan något som stör.


Vi hade bokat vandrarhem på söndagen för att kunna åka upp på två dagar men när vi såg väderrapporten som lovade regn, regn, dimma och 7 grader styrde vi snabbt om våra planer. Vi kastade oss iväg på den här vandringen från en dag till en annan och sov på vandrarhemmet på vägen hem istället. Istället för allt utlovat regn fick vi några osannolikt varma och soliga dagar.

Det första tips en får om en googlar "fjällvandring med barn" är att göra det i barnens takt. Och det är så klart ett bra tips. Vi valde att gå upp 1,5 km från Grövelsjöns fjällstation vilket tog oss upp på kalfjället. Där slog vi upp vårt tält och gjorde sedan utflykter från det. Vi valde också att "bara" sova två nätter för att inte utmana ödet. Bättre att få längta tillbaka än att börja ledsna. Vi hade med oss ordentligt med mat och massa snacks för att blodsockret skulle vara på topp.

Barnen fick välja var sin pysselbok på affären att ta med sig på vandringen. Det och tuschpennor samt en bok var det enda vi hade med i form av leksaker. Det räckte bra. 

Barnen hade tunna bomullsbyxor och underställströjor mestadels under vandringen. Vi hade givetvis med hela underställ och även regnkläder, soft shelljacka och varmare tröja. De gick i gympaskor och det går alldeles utmärkt när det inte är blött. Vi hade med stövlar till dem men de behövde aldrig användas. Jag hade kängor men de gick sönder på vägen upp på fjället! Så maken fick springa ner på morgonen och hämta mina gympaskor dvs mina underbara barfotaskor från Merell och jag måste säga att det var en fantastisk upplevelse att få vandra i dem istället för klumpiga kängor. Tur att det inte regnade!


Fast det är klart en kan plurra i en av de härliga fjällbäckarna i alla fall.
Om du tänker, det vore trevligt att ta med barnen upp på fjället men det verkar jobbigt och krångligt. Så testa! Ett kanske enklare alternativ än att tälta med barnen är bo på fjällstation med alla bekvämligheter en kan tänka sig. Det gjorde vi när Lovis var knappt två år. Vi tänker också att när barnen blir äldre och kan gå längre kan det vara ett alternativ att gå mellan stugor för att slippa bära på tält och kök. Fast så här i efterhand var det varken krångligt eller jobbigt att sova i tält med barnen utan gick över alla förväntan. Jag gissar att det hade blivit lite mindre härligt med regn, regn, dimma och 7 grader men jag tror att barnen hade uppskattat lite regn också.

Vill du ha mer information och mer detaljerad pack- och matlista så är det bara att fråga. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar