onsdag 16 september 2015

Få till tid och möjlighet att resa med barn

Vår kommande resa börjar närma sig.


I våras kollade vi med våra chefer att det skulle vara okey för oss att åka iväg tre månader under vintern. Bådas chefer var förvånansvärt positiva och tyckte att vi gjorde helt rätt som passade på att åka. Vi skulle dessutom få vikarier vilket känns mycket bra.
Varför vi åker just nu är för att vår dotter börjat förskoleklass och att hon från och med nästa läsår har skolplikt, vilket i alla fall försvårar en långresa av detta slag. Dessutom är det två år sedan vår senaste resa och det börjar ju rycka i res-tarmen!
Så hur får vi då ihop det här? Hur kan vi vara borta så länge?
Vi har sparat många föräldradagar till våra resor. Det har varit ett medvetet val från vår sida att spara så mycket som möjligt på dessa. Trots det har vi varit hemma i nästan två år med varje barn. Det här är en prioritering vi gjort och kunnat göra mycket tack vare att vi bor så billigt som vi gör idag. Vi har också levt "snålt" även om vi aldrig upplevt det så, utan som en prioritering.
I går satte vi oss ned och räknade på hur vi skulle dela upp vår resa mellan semesterdagar, föräldradagar och tjänstledigt. Det visade sig att vi får ihop till ledigheten utan att ta tjänstledigt vilket är väldigt bra både för inkomsten och att behålla vår SGI. (Viktigt att vara medveten om hur ens SGI påverkas). Vi kommer under en period ta ut föräldradagar på var sitt barn.


Möjligheten att ta ut dagar på var sitt barn underlättar mycket för oss. Det är en klok idé att tänka på det när en planerar sin föräldraledighet och hur en tar ut dagarna. Det går att ordna till det rätt bra med lite planering. Efter den här resan är dock alla dagar på äldsta barnet slut medan det kommer finnas kvar lite dagar på lillebror.


Vi insåg igår att det ju inte är någon idé att spara på dagarna. Vi har ju redan sparat på dem för just det här ändamålet! Det är ju lite som med pengar. De har ju inget värde om de inte används till något bra. Inte planerar vi att låta några FL-dagar gå till spillo heller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar