torsdag 17 september 2015

I går berättade en lärare i personalrummet att en elev hade fastnat på en "vad ska bort?"-uppgift där du får fyra alternativ och en sak ska bort. Först gick det bra, sen kom eleven till alternativen
KALLE  ANTON  JOHANNA  JOAKIM
Och eleven förstod inte alls vilken som skulle bort. Eleven räknade bokstäverna och tänkte att lösningen fanns där men det stämde inte heller. Läraren tittade på uppgiften och höll med om att det var en konstig uppgift. Hon försökte sedan hjälpa eleven med "om du tänker på vad de är..?" och eleven såg uppgivet på henne och svarade "människor"!Barn är så kloka.

Det är så lätt att inte tänka till, att gå på slentrian och där igenom befästa könsroller.

Jag gillar verkligen Pia Lindenbaums böcker men boken "Kenta och barbisarna" fick min dotter att förstå att hon som flicka tydligen förväntades leka med dockor och att pojkarna tydligen inte skulle göra det. För henne var det något nytt. Den genusmedvetna boken råkade i hennes fall bekräfta könsroller.


Det är lätt att det blir fel. Vi kämpar vidare. I det lilla och i det stora. Läraren skulle höra av sig till förlaget om uppgiften i skolboken.

1 kommentar:

  1. Åh. Vad underbart. Människor. Så klockrent.

    SvaraRadera