torsdag 13 mars 2014

Böckerna just nu

Just nu håller jag på att läsa Jesper Juul. Igen. Jag gillar verkligen hans inställning till "barnuppfostran". Jag har läst honom förut men efter att ha läst Petra Krantz Lindgrens Med känsla för barns självkänsla blev jag sugen på att ta upp honom igen. Petra KL är bland annat utbildad av honom, vilket märks. Och det är ingenting negativt alls! Tvärt om. Jag tycker Med känsla för barns självkänsla är en mycket bra och lättläst bok och relationen mellan barn och vuxna.

Men nu var det ju boken jag läser nu som jag skulle skriva om. Din kompetenta familj. Varje kväll skrattar jag, nickar igenkännande och läser högt för maken. Vi diskuterar, att vi ofta gör "rätt" men att vi kan bli bättre på ditten och datten.

Och jag älskar hur brutalt ärlig han är.

Han diskuterar till exempel "trotsåldern" och hur vi i vissa situationer känner att vi måste hjälpa våra barn för att hinna i tid till föris och jobb.
Jag är ledsen att behöva säga det men det är en dålig ursäkt. Om du inte har tid att låta ditt barn utvecklas måste du skaffa dig mera tid!
(Det är därför vi behöver SLOW)
Och sen fortsätter han med att det kan finnas situationer då den mest omsorgsfulla planering omkullkastas.
Vad gör man då? Man erkänner barnets behov av att försöka själv och beklagar att man har så bråttom: -Jag vet mycket väl att du helst vill göra det själv och det tycker jag är roligt. Men idag har jag så bråttom att du måste låt mig hjälpa dig. Är du med på det?
Nio gånger av tio blir svaret ett uppgivet, halsurt; "Okey då", och med det får man låta sig nöja när man berövar en annan människa hennes självständighet och avbryter viktiga läroprocesser.

Till mitt arbeta har jag läst den underbara boken Vilse i skolan av Ross Green och den har också många likheter med de ovan nämnda i sin inställning till barn och vuxnas relationer. Den kan jag varmt rekomendera alla som jobbar i skolan.

Sen lägger vi ner allt vad belöningssystem heter både hemma och i skolan/förskolan. Okey?

Och för en liten snabbfix av familjetips läser jag nu Slow family living: 75 simple ways to slow down, connect and create joy. Det är en underbar liten bok med tips från allt från att njuta av sin familj som man njuter och längtar till en riktigt bra bok till hur man kan göra en snabbstädning av huset på bästa sätt.

Dessutom läser jag Under pressure: Rescuing our children from the culture och hyper parenting. Men den får jag återkomma till för jag har bara kommit några sidor.

Och slutligen låg, tills i går kväll, Moma eller Kampen om tiden i högen vid sidan av sängen. Men maken snodde den efter att ha hört en recension på P1. Så kan det gå.
Har du inte läst den? Vilken fantastisk tid du har framför dig. Och dessutom har den absolut relevans med alla de ovan nämnda böckerna, denna sagoroman som var långt före sin tid

Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela iden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av den saken, hur tydligt som helst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller. Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer människorna sparade in på detta, desto fattigare blev de.

Vad är det vi har så bråttom till?2 kommentarer:

  1. Momo var vi tvungna att läsa under svensklektionerna på gymnasiet, och det hade jag inget emot. En otroligt bra bok med stor fantasi. Tack för alla boktips, jag ska kolla in dem.

    SvaraRadera
  2. Åh, nu påminde du mig om att det är dags att plocka fram just Din kompetenta familj igen, för det har jag tänkt länge - det var något år sedan jag läste den sist nu! Tycker det är fantastiskt att du kan ha så många böcker igång samtidigt, det klarar aldrig jag :-)

    SvaraRadera