måndag 17 mars 2014

Har vi råd att INTE äta ekologiskt?

I lördags råkade maken glömma att köpa ägg när han handlade. Således blev det att handla vanliga ful-ägg (som vi kallar de icke ekologiska) till pannkakslunchen och söndagsfrukosten.

Och det kändes så konstigt!

Det kändes fel och läskigt att äta det där ägget till frukosten. Det var så stort och hade konstig färg och jag började genast fundera på vilket konstigt foder de fötts upp på och undrar hur de haft det...?

Det var inte så länge sen det inte var så här. Det var inte så många månader sen vi glatt stoppade i oss massa saker som inte var ekologiska. Det var inte så många år sen vi åt kött.

Men vi har ändrat oss. Och nu känns det så väldigt främmande, att vi gjorde det. Främmande och till och med obehagligt.

För vad är det vi stoppar i oss?

Larmet om att bananerna vi äter och ger våra småbarn innehåller bekämpningsmedel. Och det är inte bara bananer det gäller. Hur är det med kaffet du dricker, chokladen du äter och potatisen du kokar? Vad får vi i oss egentligen?
Hur blir det med jorden runt omkring? Bekämpningsmedel i markerna och gift, för de som odlar, att hantera.

Ja, det blir dyrare att äta ekologiskt. Sen vi började att uteslutande köpa ekologiskt vad gäller allt, när det går har vår veckohandling blivit flera hundra kronor dyrare.

Men frågan är, har vi råd att INTE köpa ekologiskt?

(Läs gärna Matens pris)


4 kommentarer:

 1. Vi köper också väldigt mycket ekologisk och/eller närproducerat. På en del produkter nöjer vi oss med "enbart svenskt" om inte svenskt OCH ekologiskt går att uppbringa och ibland prioriterar vi "enbart svenskt" framför ekologiskt från andra sidan jorden som inte även är kravmärkt (jag vill helst ha både och) beroende på produkt för att främja svensk produktion.

  Nåväl - jag tänker bort all "vanlig" billig mat i affären. Ägnar den knappt en blick (vilket är rätt enkelt, för jag får obehagskänslor av ganska mycket av den - visst är det lite fascinerande?). Visst är det dyrare, inte tu tal om det, och vi är privilegierade som inte behöver tänka så mycket på matkostnaderna. Jag försöker istället tänka på att det inte var så länge sedan som matkostnaderna var en betydligt större del av en total hushållsbudget än vad de tillåts vara idag. Från 20-25 procentenheter sisådär, till 10-15, om ens knappt det.

  Om alla som har ekonomisk möjlighet tittade mindre på pris och började titta mer på innehåll och produktionsprocesser och börja köpa det man faktiskt behöver, så hade ju utbudet sett helt annorlunda ut i affärerna vilket vore väldigt välkommet tycker jag (jag handlar tex väldigt sällan på stora ICA här i stan, för att jag tycker att EKO frukt/grönt-utbudet är så bedrövligt dåligt, trots att jag gillar butiken i övrigt) - OCH villkoren för arbetare och djur/natur hade blivit betydligt bättre. Förutom att våra egna kroppar säkert hade mått lite bättre av rena farten ;-) Så NEJ, vi har inte råd att INTE köpa ekologiskt - tycker jag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra tillägg!
   Ur ren miljösynpunkt är det bättre att köpa Krav från andra sidan jorden, vill jag bara påpeka. Sen kan man ju ha andra anledningar att vilja köpa svenskt :)

   Radera
 2. Vilket bra inlägg. Jag håller helt med dig. Vi köper nu nästan bara ekologiskt sen våran son kom till jorden, men för att sänka våra utgifter började vi odla i samma veva. Nu är vi på vårt tredje odlingsår och det första i större skala. Och våran son hjälper till, han älskar att gräva.

  SvaraRadera
 3. Känner igen den där känslan av att det inte var så himla länge sen jag köpte fulpaprika och besprutad potatis medan det nu känns helt otänkbart. Dock trist att så många som ändå har möjligheten att köpa ekologiskt låter bli. Mitt knäppaste exempel på detta var en gång när jag handlade och dom hade extrapris på ekoapelsiner, ekoäpplen och ekomango så priserna var samma som dom oekologiska. Ändå såg jag person efter person stoppa ner dom oekologiska frukterna i sina vagnar. Dom tittade uppenbarligen inte ens åt dom ekologiska, för hade dom gjort det hade dom sett att det var samma pris. Jag ville bara skrika: Haaallååå, titta här, ekologiskt till samma pris! Komigen!

  SvaraRadera