tisdag 12 januari 2016

Angkor wat

Angkor Wat är förtjänt av ett eget inlägg. Detta, av Unesco utnämnda, världsarv. (Googla gärna för mer info och bilder). Jag har i flera år önskat att åka hit till Kambodja, staden Siem Riep och besöka detta enorma tempelområde.

När London var en liten pluttstad bodde det över en miljon människor här i huvudstaden av Khmerriket där Gud-kungar regerade. De byggde, med början på 800-talet e.kr, enorma tempel, kloster och palats men också krematorium och annat som kan behövas i en storstad. Först tillbeddes hinduiska gudar, senare blev Khmerena buddhister, hinduer igen (beroende på vilken kung som regerade) och som jag förstått det slutligen landade Khmererna i den mer demokratiska buddhismen (eller nån blandning) innan det stora riket gick under på 1400-talet. 

Det är världens största religiösa plats och huvudtemplet är världens största religiösa byggnad. Som sagt, googla på det, historien är rätt komplicerad. 

Vi började med att besöka Angkor national museum en förmiddag. Allt blir ju roligare och intressante ju mer en vet! På eftermiddagen, efter en sovstund, tog vi sedan en tuktuk för 5 dollar till Angkor Wat. En dagsbiljett kostar 20 dollar för vuxen (gratis för barn) men om du köper biljetten vid 17 får du en solnedgång på köpet, så att säga. 

Det sägs att du behöver minst tre dagar på tempelområdet men vi anser det gör mycket för barnen. En kväll och efterföljande dag blev bra för oss. 

Vi valde att besöka huvudtemplet Angkor Wat första kvällen. 


De flesta besöker detta område på morgonen då det ska vara mycket vacker soluppgång där (bildgoogla!). Precis vid ingången var det många besökare men vid de bortre delarna av templet var vi nästan ensamma!

Sen åkte vi hem. Åt en god middag och drack en Angkor (öl). Tidigt i säng för morgonen efter var det dags att gå upp 4:45. 

I bäckmörker gick vi ut för att möta vår tuktukförare. Som inte dök upp! Det kom strax en annan som vi åkte med istället. Vi förklarade att vi ville till berget och att vi hade biljetter och en dryg halvtimme senare var vi vid foten av ett litet berg. Det var fortfarande kolsvart! Och lite kyligt. I efterhand borde vi haft med en sjal och en ficklampa! Vi klarade oss med ficklampan i mobilen men vägen upp på berget var höljt i dunkel. När vi väl kom upp såg vi några människor till men vi var inte många som trotsat mörkret. Det var molnigt så vi fick ingen dröm-soluppgång då en kan se solen gå upp bakom Angkor Wat som går att skymta bakom mig på nedersta bilden. Men morgonljus är alltid magiskt och det var fint att utforska platsen utan så många andra turister. 

Vi åkte sedan för att äta dyr frukost. Vi hade med oss frukt men barnen krävde riktig frukost. Ett tips är att köpa med matlåda och äta istället. Efter frukost utforskade vi Bayon och området angkor Thom. 

Vi roade oss med att leta snippor, alltså yoni (nedersta bilden) som oftast avbildats med Linga som symboliserar guden Shiva och tillsammans liv, fertilitet och bildar heligt vatten mm. Men snopparna var oftast borta. Efter detta var vi helt färdiga. Det började bli väldigt varmt och allt vi drack gick rätt igenom. Men vi behövde se en sak till - Ta Prohm! Detta kloster är mest känt från tevespelet och filmen Tomb Raider. Men häftigt är det! Djungeln har tagit över och bryter sakta ner byggnaden. I mitten av utforskandet bestämde sig Malte för att bajsa och jag började bli för varm så vi bestämde oss helt enkelt för att åka hem. 

Nöjda, belåtna och med massa intryck lämnade vi Angkor Wat bakom oss. Barnen gick fantastiskt bra och var hyfsat intresserade av all sten de släpades runt på.  En kväll och en förmiddag kändes lagom för oss. Hade jag åkt själv hade jag nog lagt upp det annorlunda men nu känner vi oss nöjda. Även om jag är intresserad blir jag också rätt "mätt" på tempel efter ett tag. En biljett på 3 dagar som kan användas under en vecka känns som kanske det bästa sättet att utforska större delar av området. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar