söndag 10 januari 2016

Nha Trang

Vi kom till Nha Trang en kväll, efter fem timmar i buss där sista timmarna ackompanjerades av dålig discomusik på hiskeligt hög ljudnivå. Vi var trötta. Staden var hektisk i jämförelse med lilla Mui Ne, det var massa försäljare längs gatan, menyerna var på ryska och prisnivån var betydligt högre än vi var vana vid. Var har vi hamnar?!

Men vår resvana har lärt oss att det mesta blir bättre när vi ätit och sovit och att vi växer in i ställen. Efter fem dagar i Nha Trang kände vi oss inte riktigt klara. Men det var dags att åka vidare. 

I Nha Trang har vi badar i ett mer lättbadat hav där även Malte har njutit av salta vågor. Trots högsäsong var stranden inte packad med folk. 


Vi har ätit otroligt god mat! På de enklaste restaurangerna har vi njutit av skaldjur, vegetariska rullar och nationalrätten nudelsoppa. Vi har besökt oceanografiska museet vilket var en besvikelse. Fiskar i tråkiga akvarium och två stackars sälar i en bur med nästan inget vatten. Det skar i hjärtat. Förutom det var det en lagom utflykt för en eftermiddag före middag. Vi besökte XQ museet som var otroligt vackert. Själva byggnaden är uppbyggd som en traditionell by och inuti visade de upp traditionella hantverk. Framförallt deras underbara sidenbroderier. Barnen var hänförda!
Vid strandpromenaden ligger Central park som är ett trevligt område. Det känns inte så kommunistiskt att dela upp stranden i standard, ekonomic och VIP men du behöver inte betala för solstol och där finns duschar och toaletter. Dessutom finns ett poolområde som är gratis att använda. Där valde vi att vara en förmiddag. 

Ni som följer mig på Instagram får uppdateringar lite oftare (slowEva) och där skrev jag här om dagen om hur otroligt imponerad jag är av våra barn. De är nu vana resenärer och fullvärdiga världsmedborgare. 
Sista kvällen åkte vi till Cham Tower som är ett tempel tillägnat modergudinnan. Det byggdes på 600-talet och används fortfarande. Innan vi åkte dit berättade vi vad vi visste om templet och vi klädde oss i passande kläder som täckte knän och skuldror. Vi pratade om att det är viktigt att inte störa de som ber. De skötte sig exemplariskt! Lovis blev upprörd över andra turister som inte hade vett att bete sig, som hade för lite kläder på sig och fotograferade där en inte fick. 
Lovis smög in i templet. Satte sig på knä (med fotsulorna bortåt som hon lärt sig tidigare) framför altaret och förde sina ihopslagna händer mot pannan. Två kvinnor bad i templet framför alla offergåvor och en man slog på en skål som gav en fantastisk klang. Altaret var längst ner i ett högt torn utan fönster och det kändes som oändlig rymd uppåt. Det var omöjligt att inte bli berörd. Trots vår start hade vi kunnat stanna fler dagar i Nha Trang. Det var billigt att åka taxi och vi hade kunnat utforska fler delar av staden, fler små restauranger med plastpallar och besökt den stora Buddhan som blickade ner över staden. Men det var dags att åka vidare. Visumet gick ut och planet till Kambodja skulle lyfta. 

Underbara vietnamesiska kaffe: jag kommer sakna dig!
Tjockt som tjära, svart och starkt som synden och med toner av choklad och vanilj. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar