onsdag 27 januari 2016

Chi Phat community based eco turism site

Efter lata dagar på stranden tog vi en buss mot Koh Kong men hoppade av på vägen vid en liten dammig by. Därifrån åkte vi båt i två timmar djupt in i djungel där vi klev i land vid byn Chi Phat vid Kardemummabergens fot. (Visst låter det som en saga?!)

Sen ett antal år tillbaka har Chi Phats befolkning organiserat sig för att tillsammans ta emot turister på ett hållbart sätt. Det finns ett center som organiserar boenden hemma hos familjer eller på mycket enkla guesthouse och det går också att äta mat där tre gånger per dag. Centret organiserar turer ut i djungeln med lokala guider. 

Vi gjorde ingen djungelexpedition med barnen men vi hyrde cyklar och tog oss själva till de fina platser som fanns i närheten av byn. Vi blev inte besvikna! 

Vi besökte ett litet vattenfall med fantastiskt klart vatten att simma i. En man som bodde bredvid kom ner för att tvätta sig. Han hjälpte Lovis ut på stocken varifrån det var perfekt att duscha i fallet. I övrigt var vi helt ensamma. Fantastisk upplevelse. 


Två gånger cyklade vi till strömmen för att bada. Vattnet var precis lagom varmt och vi fick flera gånger påminna oss om det fantastiska vi var med om - här är vi! Mitt i djungeln i Kambodja och badar i en flod. 
En dag tog vi en matlagningskurs på den kombinerade restaurang, "local pub" och cykeluthyraren vi besökte en del. Alla vi pratade med var nöjda med sina djungelturer. Vissa var ute över dagen och andra i 4 dygn. Vi funderade på att göra en soluppgångstur på floden men de som gjort den var inte så nöjda så vi struntade i det. Vi var istället mycket nöjda med att cykla, bada, titta på alla höns och hundar som går löst och sova i centrets soffor mitt på dagen. 

En bor väldigt enkelt i Chi Phat. Vi sov alla i en 140-säng i ett litet rum med fläkt. Fläkten fungerar ju förstås bara när det finns el... På nätterna ylade hundarna ikapp och tupparna började gala i kör vid halv 6. När Daniel gav sig ut på en liten löptur en tidig morgon blev han jagad av byns alla hundar som skällde på honom. Riktiga vakthundar! Och det känns ju säkert när det är just i Kardemummabergen tigrarna bor. 

Vi har haft riktigt fina dagar i Chi Phat och rekommenderar alla som är i Kambodja att besöka byn. 

Chi-Phat.org
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar