fredag 22 januari 2016

Våra tankar om mat på resa i Sydostasien

Jag och Daniel har nu snart 10 månaders erfarenhet av att resa i Sydostasien. Alltså sammanlagt 20 månader av att äta mat i tropiska länder.

Rekommendationer en brukar få är att bara äta frukt som går att skala, inte äta råa grönsaker och inte dricka dryck med is. 

Detta har vi struntat i helt. 

Under dessa 10 månader har vi blivit matförgiftad en gång och det var så klart jättejobbigt speciellt som Malte höll på att sluta nattamma. Lovis har redan 5 månader i Sydostasien bakom sig utan några större magproblem. 

Visst har vi varit småputtriga i magen någon gång men det kan ju hända hemma också och allt som oftast har det berott på att vi ätit för stark mat som magen inte varit nöjd med. Förra resan hände det också att jag blev förstoppad ett par gånger. 

Ovan nämnda råd följer vi inte. Men vi är noga med Var vi äter. Vi äter ofta på enkla restauranger och kollar då först in ruljansen av lokalbefolkning. Där "locals" äter blir en sällan sjuk. 

Isen görs här inte på kranvatten utan köps till baren/restaurangen och ingen skulle få för sig att ge turister kranvatten. De vill oss inte illa. 

Vi tänker att det är noga med att framförallt barnen ska tvätta händerna före maten eftersom de äter med fingrarna. Och vi klappar inte djur. Vi tycker att maten är en stor del av att uppleva ett land. Resandet skulle inte ge lika mycket om vi inte upplevde det genom smaklökarna och det skulle vara så tråkigt! Det är på plastpallen bredvid en trafikerad gata i Bangkok du får någon slags känsla av staden. Och den bästa maten!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar