tisdag 13 maj 2014

Bilden om en förlossning

Förra söndagen träffade jag, och hade kurs med, ett par som väntar sitt första barn om några veckor. Vi pratade om den bild vi bär med oss om förlossningar. Var kommer den ifrån?

 Det är vanligt att som gravid, bli bemött med hemska historier om förlossningar. Det är inte så konstigt att man kan bli lite rädd, orolig och förlora tron på att kroppen kommer klara en förlossning om det man matas med är motsatsen. Det kanske kommer från jobbarkompisen som berättar skräckhistorier de hört om förlossningar, från vår egen mamma eller kanske från amerikanska filmer där kvinnorna hysteriskt körs i rullstol och skriker i panik.

Jag blir alltid ledsen när jag i media ser en förlossning skildras på ett negativt sett utan anledning.

 För dessa historier blir vår sanning.

 Den bilden är inte sannare än att det kan vara en fantastiskt stärkande upplevelse!

One of the best-kept secrets in North American culture is that birth can be ecstatic and strenghtening. Ecstatic birth gives inner power and wisdom to the woman who experience it. /Ina May’s guide to childbirth

När jag väntade mitt första barn hittade jag av en slump den här trailern http://youtu.be/zG_6IVmXvr0
till filmen om Orgasmic birth. Jag behövde inte ser mer för att förstå - förlossningen behöver inte bli som "de" säger. Jag behövde inte mer för att ändra min bild av hur min förlossning kunde bli. Och efter de vägrade jag att lyssna på "skräckhistorierna" och började skapa min egen sanning. Dessa minuter blev början på en annan sanning. Jag förväntade mig inte en orgasmisk förlossning men i alla fall något närmare det än det jag matats med sen jag var lite -förlossningar är hemska och gör fördjävla ont. Jag började kanske inte förvänta mig njutning men en förlossning utan panik och som jag började se fram emot med spänd förväntan. Jag sökte och vi fann vår egen väg.

Jag rekomenderar även att se så mycket man kan från oneworldbirth som man kan tex. detta http://youtu.be/A7VB2ojKKTE

Vi kan stå emot och skapa andra sanningar om vi vill. 2 kommentarer:

  1. Så stärkande att läsa andra människors tankar kring förlossning. Jag väntar nu mitt tredje barn och tänker föda hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Och vad kul att du ska föda hemma. Det var en fantastisk upplevelse för oss ❤️

      Radera