måndag 3 augusti 2015

Få ner matkostnaden

Ibland läser jag att det inte är så mycket dyrare att äta ekologiskt än besprutad mat för att en oftast äter färre färdiga produkter, mindre godis och annat "skräp". Det här stämmer inte för oss. Vi handlar för runt 2000kr per vecka och har en månadskostnad på över 10 000kr (då ingår förbrukningsvaror). 

Det här är ju lite galet kan en tycka men vi anser att det är av största vikt att äta ekologiskt. Det är också så att när du väl börjat finns det ingen återvändo. Det går inte att gå tillbaka! Vi konstaterar att det är inte den ekologiska maten som är dyr utan den andra som är för billig (och det blir dagens läxa att lista varför den Kan vara så billig). Jag kan tillägga att vi inte äter kött. 

Men nu är det så här att vi ska ju ut och resa igen i vinter och det skulle sitta fint att kunna spara några kronor och inte äta upp hela lönen. Det har gjort att vi bestämt oss för att försöka hålla matkontot nere under hösten. En liten utmaning!

Vi har sparat kvitton ett tag för att kunna gå igenom och se vad det är som drar iväg mest. En inte så vild gissning är att det är "det lilla extra" som påfallande ofta är olika former av ost. Sen har vi soltorkade tomater och massa dyra nötter och frön. Quornprodukter till exempel kommer vi också försöka undvika. Den ekologiska ölen är ju också dyr...

Jag tänker att jag lägga ut vår veckomatsedel varje vecka så kanske någon blir inspirerad. För hu vad jobbigt det kan vara att hitta på mat ibland. 

Om du gör veckomatsedel själv får du gärna lägga ut din så jag får inspireras av den!

Nu är det lätt att få det lilla extra helt gratis
5 kommentarer:

 1. Vad befriande det var att läsa detta! Vi har upplevt att matkostnaderna skenat iväg på sistone och tänkt att vi äter sjukt mkt dyrare än alla andra. Nu inser jag att det kanske är rätt så normalt, vi äter också vegetariskt/veganskt till största delen men nån gång/v äter de andra i familjen nån form av ekokött. Oftast lite billigare sorter. Men oj så det drar på! Nu är dessutom barnen lite större och åtminstone tioåringen äter nästan som en vuxen. Ibland tänker vi att vi ska snåla men rätt vad det är så vill vi ha det lilla extra ändå. Som kompensation kör vi billigare veckor och dyrare veckor blandat. Angående veckomenyer så har jag en kategori som heter just så, i min blogg, där kanske du kan hitta lite inspiration.

  Ang att längta till sitt jobb för att få lugn och ro eller vilja sälja sina barn så tycker jag att det låter sorgligt. Som att jobbet är det riktiga livet och familjen det sekundära när det borde vara familjen som är det riktiga livet. Jag älskar verkligen mitt jobb och längtar faktiskt dit lite, bara för att det är så himla roligt. Men jag längtar inte dit för att komma bort från mina barn! De är världens härligaste ungar, oavsett vilket humör de är på! Och angående lugn och ro på jobbet, hehe jag tänker att de har för lite att göra på sina jobb ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, jag ska kolla in din kategori! :)

   En av de som skrivit om att de längtar tillbaka till lugnet på jobbet är akutläkare så jag tror det var ett "bevis" på hur tufft det är hemma. Men ja, väldigt sorgligt! Det är ju jättebra om en trivs på jobbet. Det unnar jag alla. Men som sagt, det är fint att längta dit för att det är kul och inte för att en längtar bort från sin familj. Då är det något som är tokigt och behöver rättas till tänker jag. De behöver vara lite slow ;)

   Radera
 2. Jag tror att vi alla behöver vara lite mer slow. Det är så lätt att virvlas med i farten men då och då behöver en stanna upp och blunda lite ☺

  SvaraRadera
 3. Även vi har haft dyra matutgifter. Just nu försöker vi utmana oss själva att klara en månad med 4000 kronor i matkostnad (för två vuxna, en sjuåring och en femåring). Givetvis köper vi i stort sett allt ekologiskt.

  Jag har för övrigt lagt upp vår vecko-matsedel. Vi vuxna är lakto-ovo-vegetarianer, medan barnen också äter fisk och skaldjur.

  SvaraRadera
 4. Åh vilket mål! Spännande att följa hur det går. Ska genast kolla er matlista!

  SvaraRadera