torsdag 20 augusti 2015

Reseplaner så här långt

Som jag skrivit om tidigare kommer vi åka i vägen på en 13 veckor långa resa över vintern. Det ska bli riktigt roligt och vi ser verkligen fram emot det. Tanken på den här extra sommaren höll modet uppe under semestern som regnade bort, måste jag säga.

Jag som är extremt känslig för att bli utan D-vitamindosen som sommaren erbjuder, har känt att jag också kunnat pusta ut lite med vetskap om att våren inte behöver bli förfärlig bara på grund av brist på sol under den svenska sommaren. 

Resan har börjat ta form. Hittills vet vi att vi landar i Ho Chi Minh-staden (HCMC förkortat eller mer känt som Saigon som amerikanerna under kriget kallade staden. Saigon är dock en stadsdel och inte namnet på hela staden). Där kommer vi stanna 3 nätter på ett enkelt hotell.

Vi åker sedan vidare till Mui Ne vid kusten för att fira nyår och njuta av fem dagar med sol, bad och kanske åka pulka på de röda sanddynorna? Eller testa kitesurfing, som är stort där.

Vi förväntar oss inte lika fin strand som den på bilden som är tagen på Phu quoc 2010 men några avkopplande dagar.

Sedan vet vi inte vad vi ska göra förrän vi 9:e januari kommer flyga till Siem Reap i Kambodja. Där har vi bokat hotell i fem dagar. Vi bor där för ca 240kr/natt i ett familjerum med AC och tillgång till pool. Kanske stannar vi längre för det finns mycket vi vill göra där. Jag vill naturligtvis besöka Ankor Wat som finns med på UNESCOs världsarvslista.
Maken är inte lika intresserad och heller verkar det kanske inte vara något barnen uppskattar någon längre tid men det får vi lösa. Men det finns mer än tempel! Det finns Prek Tal bird sanctuary, Angkor butterfly center och andra spännande djurupplevelser. Vi vill också bo i homestay på landet där du helt enkelt får bo hemma hos en familj, vilket är ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land. Jag har också sett att det finns möjlighet att besöka skolor, om de inte har lov då. Det finns flytande byar att besöka, god mat som ska ätas, museum som ska besökas och kultur att uppleva. Och då vi gör detta med barn får det ta tid!

Hur fortsättningen blir vet vi inte. Vi vill ta oss vidare ner till södra Kambodja för lite mer strandliv på någon av de halvöde öarna och gärna ett besök till Chi Pat och deras community-based ecoturism center. Vidare kanske vi hinner en tur till östra delarna av landet för att besöka både elefanter och sötvattensdelfiner i det vilda. 

Har du varit i dessa krokar och har tips, får du gärna höra av dig!

I slutet av mars bär det sedan av till Koh Lanta där barnen, i fyra veckor, ska gå på förskola respektive förskoleklass. Sedan L gick på barngruppen där 2013 har hon inte slutat prata om detta och att hon verkligen vill tillbaka. Det är också så att när jag hämtade henne på Svenska skolan sista dagen sa hennes fröken till mig - Kom tillbaka när M är 3 år och ha båda barnen här så får ni några timmar vuxentid varje vardag och kommer sen att hämta barnen fulla med energi för dem. 
Och det lät ju för bra för att vara sant, för sån tid har vi ju inte haft på 6 år! Den tanken grodde och nu har de plats där.

Mer planering kommer. Vi har aldrig rest under högsäsong förut men inser att det är viktigare att boka i förväg nu då hotell vi tittat på för några månader sedan redan är fullbokade. Det är nytt för oss att behöva boka på det här sättet i förväg och jag tror inte att vi kommer göra det helt men i alla fall lite mer än tidigare. Det är ju en sak om det bara var vi vuxna men med barnen blir det allt för tufft att landa någonstans utan boende. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar