tisdag 13 maj 2014

När barnen vägrar mat

Inget stressar oss så mycket som när våra barn inte äter.

Vi vet också att vi inte ska bråka med våra barn om mat eftersom det är helt meningslöst. Barn snappar snabbt upp att det här med mat verkar viktigt för vuxna och de lär sig också just huruvida de ska öppna munnen eller inte faktiskt är ett beslut de själva fattar. 

Här skulle man kunna skriva något om att det är ett slag vi föräldrar inte kan vinna eller liknande. Men jag avskyr dessa metaforer gällande mina relationer. Jag utkämpar inte krig! Jag försöker samlevnad med andra människor. Framförallt mina barn. 

Men ibland bråkar vi runt maten. Vi kanske gör upp regler som är svåra att följa, vi kanske verkligen vill att barnen ska äta eftersom det är så jobbigt för oss om de inte gör det. Kanske är vi rädda att de inte ska få i sig det de behöver eller att de annars blir på dåligt humör.
 En sked för mamma...



En sanning i vår familj är att ju mer vi är på fyraåringen om mat. Desto mindre äter hon. Det stämmer varje gång!
Vi bara glömmer bort det emellanåt. Slutar vi lägga oss i så är det inga bekymmer. Hon äter kanske olika mycket vid olika måltider men reglerar det rätt bra själv. 

Då vi börjar ha åsikter om att hon borde äta mer eller truga i henne något hon inte vill ha... Då kan flera måltider i rad bli tråkiga. Tills vi kommer på att vi måste släppa det.

När vi gjorde vår Asienresa i höstas var vi lite extra nojiga med maten vissa veckor. Ett tag ville dottern inte alls äta och vi tyckte hon var kinkig och försökte få henne att ta mindre tuggor och äta ordentligt... det gjorde ont i våra föräldrahjärtan när vi insåg att hon var så svullen i halsen att hon inte kunde svälja! Det hade vi inte alls förstått eftersom hon inte klagade på att hon hade ont eller visa andra symptom. Så dumt!

Så nu har vi bestämt att vi litar på barnen.

Vad som funkar för oss:
# titt-mat. En behöver inte äta men lite av varje sak ska finnas på tallriken. 
# förutom besk sallad. Barns smaklökar är annorlunda än våra och beska framträder väldigt tydligt. 
# vi provar ofta ny mat och bönor och annat som fyraåringen är skeptisk till så vi försöker komma ihåg att alltid ha något hon gillar framme på bordet som tex oliver. När jag var liten fanns alltid hårt bröd och ost framme. 
# Vi ger inte alternativ mat.
# En får inte mackor på kvällen istället för att äta mat.
# Båda barnen får banan innan de går och lägger sig varje kväll. Har de ätit dålig vet man att de inte somnar helt tomma i magen.
# Vi försöker göra middagen till en trevlig stund då vi pratar om dagen och roliga saker.
# Vi försöker variera menyn med nya rätter, barnfavoriter och linsröror/böngrytor som vi vuxna helst vill ha. Som tur var är te.x. lax och potatis en barnfavorit.
# Vi försöker peppa att våga prova ny mat men gör ingen stor sak av det om någon inte gillar det. Det är bra att prova. Och helt okey att inte tycka om också.
# Vi försöker visa eget intresse för mat och matlagning.

3 kommentarer:

  1. Känner igen det där. Min fyraåring är så tunn också vilket gör att jag blir extra stressad. Vi kör på ungefär samma upplägg som ni. Ganska ofta när han inte äter så mycket låter vi maten stå kvar, ibland kommer han efter en timme och vill äta mer. Tror också att det är viktigt att inte ge alternativ mat. Förresten en tips på en maträtt vi alla i familjen gillar väldigt mycket: http://onekligen.blogspot.se/2013/03/veckans-vego-bolognese-pa-svarta-linser.html
    Vi gör den nästan en gång i veckan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar göra linsfärssås som jag kallar det. Typ samma som ditt recept men med röda linser. Det går hem här med. In man gör extra kan man ha de till moussaka sen om man kryddar på med lite paprikapulver och kanel :)

      Radera
  2. Vårt upplägg kring maten är ungefär likadant, vi försöker hålla tvång och mat så långt isär som det går. Och som du säger, ständigt får man påminnas ihåg om att inte göra en grej av det och börja truga :) Vår sexåring börjar äta mer varierat nu efter att under många långa perioder hållit sig till några få rätter och livsmedel som varit okej. Kanske tänket faktiskt fungerar i längden :)

    SvaraRadera