måndag 16 februari 2015

Vad innehåller plasten?

I lördags gick vi med den här listan i handen och kollade märkningen på undersidan av saker i plast här hemma. Du hittar siffran i en liten triangel.

01-PET, polyetentereftalat: finns i läskflaskor, fleece-tyg och i polyestertyg. Klarar höga temperaturer bra.
02-PE-HD, polyeten hög densitet: kallas också polyetylen och har inga kända miljörisker, men undvik att hetta upp den. Vanlig i förpackningar och behållare.
03-PVC, polyvinylklorid: bör undvikas eftersom det finns risk för att plasten innehåller ftalater. Finns i bland annat rör och i materialet runt kablar. Ganska mjuk plast som också återfinns i regnkläder.
04-PE-LD, polyeten låg densitet: precis som i PE-HD finns inga kända miljörisker, men undvik att värma upp den. Finns i plastpåsar.
05-PP, polypropen: den här plasten kan innehålla farliga ämnen. Den finns i många livsmedelsförpackningar och förpackningar som ska värmas i mikrovågsugn.
06-PS, polystyren: en ganska hård plast som kan innehålla flamskyddsmedel. Används till cellplast kring köttfärs och snabbmatsprodukter.
07-O: en samlingsgrupp för diverseplaster. Här finns både skadliga och mindre skadliga plastprodukter. Här kan man hitta polykarbonat som kan innehålla det hormonpåverkande ämnet bisfenol A.
Källa: http://www.svt.se/plus/koll-pa-plasten

Allt märkt 03, 06 och 07 åkte ut direkt utan vidare. Resterande ska vi försöka hitta lämpliga ersättare för.

Till exempel var flera av matlådor hemma märkta 07 och någon 05. När jag har googlat runt på mestadels naturskyddsföreningens sida så verkar den allmänna åsikten vara att 05 (eller PP som det ibland kan stå tex. på IKEAS lådor) är en av de mindre farliga plasterna. DOCK rekommenderar naturskyddsföreningen att en inte använder det i kontakt med mat och framförallt inte att den ska upphettas.
En av experterna som svarade på frågor tyckte att det var ok att ha glaslådor med plastlock då maten inte kommer i kontakt med plasten. Sådana finns att köpa på både IKEA, Biltema, TGR och Clas Ohlson.

Vi har i alla fall beställt 5 matlådor i rostfritt stål och de ligger nu fyllda i frysen och väntar på att de ska följa med som lunch. Hittills är vi nöjda och kommer att beställa fler om de funkar vid användning.
 http://www.ekokul.se/matlador/matlada-av-rostfritt-stal-rektangular
1 kommentar:

  1. Rusta hittade jag glasmatlådor på häromveckan. Det bra med dem var att de var i olika storlekar och gick bra att stapla i varandra. Locken kändes dock lite skeva och i halvdålig kvalité och jag kan tänka mig att de nog kan bli ännu skevare om man diskar dem i maskin, så det ska jag försöka undvika.

    SvaraRadera